понедельник, 1 сентября 2014 г.

Мистецтво в контексті історії

Всі події мають власні відображення в мистецтві. Саме по цим артефактам ми можемо судити про ставлення людей до різних перипетій історії. Оскільки нинішні події тільки починають розвиватися, ніхто не може поставити крапку знаковою картиною епохи. Тому повернемося на одне століття назад і подивимося на "Герніку" - картину епохи воїн.

 
Пабло Пікассо травень 1937р.

37-й рік, в Іспанії продовжується громадянська війна між Народним Фронтом та опозиційними фашистськими силами Франциско Франко. Країна розділена на два ідейні табори. Щодня гинуть сотні людей через примарні амбіції декількох особ. Ця війна між війнами досягла свого апогею жорстокості 26-го квітня 1937 року.

Герніка - маленьке містечко на півночі Іспанії, знаходиться на історичних землях басків. В місті є лише маленька фабрика по виготовленню патронів, яка не має особливого стратегічного значення в контексті війни. Головною ціллю сил Франко був міст, зруйнування якого відрізало б шляхи відступу Народного Фронту з міста Більбао. Саме для цих цілей і був висланий Гітлером на підмогу Франко Легіон "Кондор", в розпорядженні якого були нові мессершміти.

Місто було бомбардоване, лідей, що тікали від пожежі, яка охопила місто, розстрілювали з кулеметів. За 3 години обстрілу у Герніці загинуло до 1650 мешканців і близько 900 були поранені. Сам Франко заперечував факт бомбардування міста. За його версією місто було підірване самими басками випадково, адже ті замінували місто на випадок відступу. (Такий факт дійсно мав місце, адже баски інколи використовували тактику "випаленої землі")

Під враженням цих подій і була написана Герніка. Символ епохи жорстокості та вбивств. Символ і наших днів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий