четверг, 21 августа 2014 г.

Coursera - "Навчитися вчитися". Блок 1

Другий курс який я проходжу - "Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects" від UC San Diego. Курс розповідає про принципи роботи мозку, пам'яті і як полегшити процес освоєння нових складних знань.
Отже, конспект перший

     Існує два принципово різних типи мислення: фокусоване (коли всі сили кидаємо на вирішення проблеми і більше не виконуємо ніяких задач) та розсіяне (коли думаємо про проблему не концентруючи уваги на її вирішення).
     У мозку людини під час її життя виникають сталі нейронні зв'язки, які використовуються для швидкого вирішення типових задач (як рефлекс). При фокусування нова інформація перш за все проганяється по ним і інколи не може з них вийти, що заводить вирішення задачі в глухий кут. Щоб вирішити задачу, або зрозуміти нову інформацію має утворитися новий паттерн, нові нейронні з'єднання. Допомогти в цьому може розсіяне мислення. Коли проблеми ми торкаємося по дотичній, не фокусуючи на деталях.
     В кожного було таке, що б'єшся над складною, довго та настирливо, а рішення так і не з'являється. Від знесилення йдеш відпочити або просто перемикаєшся на щось інше аби відволіктися і через певний час рішення знаходиться саме собою. І це не магія, а принцип роботи мозку. Розсіяне мислення. Для кращої роботи мозку, для засвоєння або пошуків нового потрібно чергувати фокусоване та розсіяне типи мислення. Нажаль, їх не можна застосовувати одночасно, на це наш мозок не розрахований.
     Також для легшого усвідомлення складних процесів потрібно проводити аналогії. Мозок краще справляється з чимось знайомим, ніж з новим. Тому нове легше пронести в мозок в троянському  коні.


Техніка Pomodoro

- встановити таймер на 25 хв.
- вимкнути всі подразники
- сфокусуватися на темі, проблемі, інформації
- винагорода - зїсти смачненьке, полежати або сісти і переписуватись в контакті.

Можна повторювати декілька разів на день .

А щоб покращити свою концентрацію уваги можна робити іншу річ. Взяти механічний годинник, сісти і хвилину слідкувати за рухом секундної стрілки. При цьому потрібно не думати ні про що. В думках має бути лише секундна стрілка і її хід. За один раз ви нічого не доб'єтеся. Тут як і в спорті, потрібні постійні тренування.

Резюмуючи вище написане - суть запам'ятовування та усвідомлення складних речей базується на трьох принципах:
  1. Потрібно намагатися прив'язати поняття до образу, уявляти процес у вигляді картинок, фільму.
  2. Чергувати фокусоване мислення з розсіяним
  3. Використовувати принцип Pomodoro

У людини існують наступні типи пам'яті:
  •  Короткострокова (нова інформація, слабкі нейронні зв'язки)
  • Робоча пам'ять (інформація якою ви весь час користуєтесь)
  • Довгострокова пам'ять (склад знань, сильні усталені нейронні зв'язки)
     Для того, щоб інформація перейшла з робочої пам'яті в довгострокову потрібно її повторювати. Але є один нюанс. Більшість думає, що для того аби краще запам'ятати щось потрібно повторити це багато разів за раз. Це неефективно. Більшість цієї інформації після сну пропаде. Щоб краще запам'ятати потрібно розтягнути запам'ятовування на якийсь час. Наприклад, першого дня повторити 3 рази, наступні два дні так само, потім зробити день перерви і повторити ще раз 5 разів. Чи десь так, кількість повторень індивідуальна, але такий принцип ефективніший за вивчення чогось за один день. [Ех, знати б мені це все раніше, було б легше і в школі і в універі на сесії)

Трохи про важливість сну. Сон важливий [про це я, на щастя, знав завжди]. Під час роботи мозку в ньому виділяються токсини - продукти його життєдіяльності. Якщо довго не спати, то токсинів в ньому накопичується багато і це пошкоджує мозок. Під час сну всі вони виводяться, а також посилюються свіжі нейронні зв'язки, а старі і не потрібні зникають, звільняючи при цьому місце для нових.

На останок декілька порад від Dr. Terrence Sejnowski:
  • Вчитися дією значно ефективніше ніж вчитися вухами
  • Бігати [Порада древня як світ, дієва, але при цьому мало хто нею користується. ПІд час бігу виникає багато нових ідей, головна проблема яких не загубитися. Я для цього використовую диктофон. Про користь бігу для здоров'я можна тут і не говорити
  • Чергувати періоди великої активності з відпочинком
  • Правильне оточення яке б вас стимулювало
  • Мало бути просто розумним, для успіху потрібно працювати і вчитися з захопленням та пристастю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий